Itt a fűtési szezon!

A FŰTÉSI BERENDEZÉSEKET INDULÁS ELŐTT ELLENŐRIZNI KELL!

NE FIZESSEN TÖBBET MINDEN ÉVBEN!

Megfelelően kiépített szabályozással és beszabályozott berendezéssel akár 50% MEGTAKARÍTÁS!

Tervezési és kivitelezési kérdésekben - lebonyolítással együtt - állok rendelkezésükre (30 éves gyakorlattal):

Szekeres Károly

okleveles gépészmérnök

06-30-677-0056

Javaslom mindenkinek...

A korszerű fűtési technológiák, a hőszivattyúk, a napkollektorok alkalmazása- bár beruházás igényesek- mind a szabályozás technika alkalmazását feltételezik, a drága energia minimalizálása érdekében. Javaslom tehát mindenkinek, a saját berendezésének felülvizsgálatát ahhoz hogy a jövőben ne az energia szolgáltatókat támogassuk a korszerűtlen berendezésünk üzemeltetésével, hanem a saját zsebünkben maradjon minél több.

Friss

Archívum

Az a legolcsóbb energia, amit nem használunk fel!

2009.11.02. 10:40 joebalna

A fali termosztát "titka"

Címkék: szabályozás fűtés padló korszerű falfűtés padlófűtés termosztát spórol megtakarít épületgépész

A gyakorlati életben tapasztalom, hogy a régen épült – de esetenként az új -  épületekben (is), a fűtési berendezés túlméretezett, a tervező majd a kivitelező is a nagyobb méreteket választja a szükségesnél a biztonság érdekében. Ez még nem lenne baj, ha a tulajdonos az építkezés vége felé érve nem spórolna oly mértékben, hogy a szabályozást, nem hagyná el. Ez utóbbi biztosítaná a túlméretezett berendezés működésének, a szükséges mértékre történő korlátozását.

 

A fali termosztát alkalmazása még nem szabályozás!

A termosztát a berendezést csak ki és bekapcsolja. A feleslegesen magas fűtési előremenő hőmérséklet esetén a lakásban egyszer nagyon meleget, egyszer hűvöset érzünk, a hőmérséklet szélső értékei eltávolodnak egymástól, a komfort érzetünk lecsökken. Ennek oka hogy a túl magas előremenő hőmérsékletű víz benne marad a radiátorokba, ez a termosztát kikapcsolása után tovább fűti a lakást, jelentősen túllendítve a belső hőmérsékletet az előírtnál. Amíg lakás nem hűl ki a termosztáton beállított általában 2°C-al alacsonyabb bekapcsolási hőmérsékletre a fűtési berendezés áll. Ilyen működtetés mellett a következőket tapasztalhatjuk.:

    20°C – ra állított termosztát esetén a belső hőmérséklet 26 és 18°C között ingadozik.

 

 

Ennek ellenére a fűtési számlánk magas lesz, és a jelenlegi és tovább várható energia árak mellett továbbra is évről évre növekszik.   A feleslegesen  nagyobb kazánnál, nagyobb a tüzelési veszteség, ami eltávozik a kéményen keresztül, azonban ezt is mi fizetjük!

 

Az időjárás függő szabályozás segítségével a szabályozatlanhoz képest akár 40-50% megtakarítás is elérhető. Természetesen a lakás hőmérsékletével is csínján kell bánni, mert minden 1°C hőmérséklet csökkentés további 5% éves energia megtakarítást fog eredményezni, jelentősen lecsökkentve a kiadásainkat.

 

Szekeres Károly

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futesmegoldas.blog.hu/api/trackback/id/tr81492597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása